Εκδηλώσεις

Μεγαλοβδομαδιάτικο αφιέρωμα
Μεγαλοβδομαδιάτικη γιορτή (...γιατί το Πάσχα αργεί ακόμα) αφιερωμένη στο "Θεό μου τον αλλοδαπό", τον συνεχώς σταυρούμενο και πάντα αναστημένο

Οι παραθαλάσσιες κατασκηνώσεις Στέγης Παιδιού Κοζάνης "Ο Άγιος Στυλιανός αγκαλιάζουν τον πρόσφυγα, το μετανάστη, τον "ξένο" μέσα από ένα μεγαλοβδομαδιάτικο αφιέρωμα στο "Θεό μου τον αλλοδαπό", τον "Ξένο" Χριστό, το Σάββατο του Λαζάρου 23 Απριλίου 2016 στη φιλόξενη αίθουσα της Στέγης Παιδιού Κοζάνης, ώρα 7.30 μμ.
Παρουσίασε η Ζέτα Σαραφίδου.
Συμμετείχαν οι Ταξιδευτές του Θεάτρου.Κυριακή των Βαΐων σήμερα και στην Κοζάνη «Γύρισε ο χρόνος κι εορτάζομε πάλι και σήμερα την εορτή των Βαΐων, σε ανάμνηση και μυσταγωγική επανάληψη της θριαμβευτικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Το Ευαγγέλιο δεν είναι μια απλή ιστορική διήγηση• είναι ζωή, που δεν επαναφέρει την ενθύμησή μας στο παρελθόν αλλά εκτείνει την ελπίδα μας στο μέλλον. Το Ευαγγέλιο δεν είναι γεγονότα που έγιναν μόνο μια φορά, είναι λόγια και πράξεις που συνεχίζονται μέσα στην Εκκλησία, δηλαδή μέσα μας, γιατί εμείς είμαστε η Εκκλησία. Όταν λέμε πως εορτάζομε τα «απόρρητα» γεγονότα της θείας οικονομίας, αυτή τη συνέχιση εννοούμε, όχι μια αναμνηστική επέτειο, αλλά μια ζωντανή και μυστική μέσα μας παρουσία. Αυτό θα πει πως το Ευαγγέλιο δεν είναι μόνο ιστορική διήγηση, αλλά ζωή μέσα στην Εκκλησία. Γι' αυτό τα γεγονότα της πίστεως δεν ξεθωριάζουν με τον καιρό, καθώς συμβαίνει στην ιστορία των ανθρωπίνων πράξεων, αλλά είναι πάντα σύγχρονα και πάντα παρόντα ενώπιον μας και μέσα μας. […] Με τέτοια πίστη και με τέτοια αίσθηση ας μπούμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, αφήνοντας μπροστά στα μεγάλα και «απόρρητα» γεγονότα της θείας οικονομίας, να ομιλεί η σιωπή και η χάρη του Θεού να κατεργάζεται μυστικά τη σωτηρία μας.»

Επισκόπου Διονυσίου Λ. Ψαριανού, «Ο Λόγος του Θεού»


  Ο Χριστός θα έλθει όχι σαν Θεός - κριτής και εξουσιαστής των ανθρώπων 
αλλά σαν φίλος και σωτήρας 
Πριν λίγα χρόνια, ο Αντώνης Σαμαράκης σε μια συνέντευξή του σε καθημερινή εφημερίδα των Αθηνών, ανέφερε με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, πως ο Χριστός φέτος δεν θα έλθει, γιατί μπούχτισε πλέον με αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο. Όμως ΟΧΙ. Δεν θα τους κάνει τη χάρη o Χριστός. Θα έλθει και φέτος. Κάποιος που αγαπάει θεϊκά, δεν μπουχτίζει, η αγάπη Του δεν έχει όρια. Και θα έλθει όπως πάντα μέσα στη φάτνη Του, όχι σε έπαυλη, όχι εν μέσω των επισήμων, αλλά εν μέσω απλών ανθρώπων. Θα κάνει πάλι αυτή την επιλογή, γιατί ξέρει καλά πως δεν έρχεται για να υπηρετηθεί, αλλά για να υπηρετήσει. «Ο Υιός του ανθρώπου ουκ ήλθε διακονηθήναι αλλά διακονήσαι», λέει η Γραφή. Η άφιξή Του, όπως και τότε, θα προκαλέσει όλους αυτούς που βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. Αυτούς που έχουν μάθει να εκμεταλλεύονται και να καταδυναστεύουν τους λαούς και τις κοινωνίες. Το πολιτικό, κοινωνικό και θρησκευτικό κατεστημένο, όλους αυτούς που από νήπια τον αντιμετώπισαν και τον αντιμετωπίζουν σαν ξένο. («Τον εκ βρέφους ως ξένον ξενωθέντα εν κόσμω»), σαν περίεργο θα λέγαμε, και τον κυνήγησαν σε όλη τη δημόσια δράση Του, καταφέρνοντας στο τέλος να τον θανατώσουν. «Ο Χριστός», γράφει μια μεγάλη μορφή της σύγχρονης Ορθοδοξίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, «παραμένει ξένος στις άδικες επιλογές που καθορίζουν την πορεία του κόσμου, βάσει των δεδομένων “δογμάτων” της διεθνούς οικονομίας, της πολιτικής σκοπιμότητας, των ιδιοτελών στόχων των εκάστοτε ισχυρών». Ο Χριστός θα έλθει όχι σαν Θεός - κριτής και εξουσιαστής των ανθρώπων, αλλά σαν φίλος και σωτήρας. «Ουκ ήλθον ίνα κρίνω τον κόσμον, αλλ’ ίνα σώσω τον κόσμον» (Δεν ήλθα για να καταδικάσω τον κόσμο, αλλά για να τον σώσω). Θα έλθει ως απελευθερωτής, για να λυτρώσει τους ανθρώπους από κάθε μορφή δουλείας (πνευματική, κοινωνική, θρησκευτική), να τους απελευθερώσει από δεισιδαιμονίες, προλήψεις, ανασφάλειες, προκαταλήψεις και στερεότυπα.
Όπως είπε ο ίδιος, στάλθηκα «για να αναγγείλω το χαρμόσυνο μήνυμα στους φτωχούς, να θεραπεύσω τους τσακισμένους ψυχικά, στους αιχμαλώτους να κηρύξω τη λευτεριά και στους τυφλούς ότι θα βρουν το φως τους» (Λουκ. 4, 18). Ο Χριστός θα έλθει και φέτος, για να ταρακουνήσει τη βολεμένη θρησκευτικότητά μας και τον υποκριτικό καθωσπρεπισμό μας.Δεν θα έλθει για τους λίγους, τους εκλεκτούς, αλλά για όλους, ιδιαίτερα γι’ αυτούς που δεν έχουν κανένα. Ο Χριστός ήλθε για ολόκληρη την Οικουμένη, για όλους τους λαούς. Όπως αναφέρει ο Απόστολος Παύλος, επιθυμία του Χριστού είναι «να σωθούν όλοι οι άνθρωποι και να λάβουν γνώση της αλήθειας». Αιώνες πριν τον ερχομό του Χριστού, ο Ψαλμωδός τονίζει προφητικά: «Και ενευλογηθήσονται εν αυτώ πάσαι αι φυλαί της γης, πάντα τα έθνη μακαριούσιν αυτόν και πληρωθήσεται της δόξης αυτού πάσα η γη» (…Και θα απολαύσουν τις ευλογίες Του όλες οι φυλές της γης και όλα τα έθνη θα Τον επευφημούν και θα Τον μακαρίζουν…ας πληρωθεί από τη δόξα Του όλη η γη», (Ψαλμ. 71: 17, 19).
Σε μια εποχή παράξενη και απρόβλεπτη σαν τη δική μας, που η ξενοφοβία και ο ρατσισμός απλώνονται παντού, έρχεται ο Χριστός, για να θυμίσει ότι δεν αποτελεί ιδιοκτησία κάποιων και μάλιστα ανάξιων, αλλά προσφορά σε όλους. Θα έλθει και, πριν καλά - καλά προλάβει να κάνει τα πρώτα βήματα στη ζωή, θα αναγκαστεί να μεταναστεύει, όπως χιλιάδες συνάνθρωποι μας στις μέρες μας. Απ’ τη Βηθλεέμ που γεννήθηκε, φυγαδεύτηκε αμέσως στην Αίγυπτο, γυρνάει στη Ναζαρέτ, όπου και μεγαλώνει. Ο Υιός του Ανθρώπου θα φτάσει στο σημείο να μην έχει «που την κεφαλήν κλίναι», (που να γύρει το κεφάλι), όπως ακριβώς στις μέρες μας η φτωχολογιά του τρίτου κόσμου, τα εκατομμύρια πρόσφυγες, οι εγκαταλελειμμένοι, οι μοναχικοί, οι περιθωριακοί, οι άνεργοι. Θα έλθει, λοιπόν, για να δώσει χαρά και ελπίδα σ’ όλους αυτούς που, όπως ο Θεός τους, δεν έχουν «πού να γύρουν το κεφάλι τους». «Τω ονόματι αυτού τα έθνη ελπιούσι», γράφει ο Ματθαίος (στο όνομά Του ελπίζουν όλα τα έθνη).
Έρχεται ο Θεός της ελπίδας και της χαράς. Το ερώτημα είναι πώς Τον περιμένουμε. Είναι αλήθεια ότι στις μέρες μας το νόημα των Χριστουγέννων έχει χαθεί για τους περισσότερους. Έτσι εξηγείται, ίσως, γιατί έχει χαθεί και η ανθρωπιά. Αξίες της παράδοσής μας, που κατ’ εξοχήν βιώνονται αυτές τις μέρες, όπως η αδελφοσύνη, η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα, έχουν μπει στο περιθώριο. Τη θέση τους έχουν πάρει η καταναλωτική μανία και η επίδειξη. Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος μας θυμίζει ότι ο εορτασμός των Χριστουγέννων δεν πρέπει να γίνεται με τρόπο που να φροντίζει ο ένας να ξεπεράσει σε σπατάλη τον άλλον και, μάλιστα, αυτό να γίνεται τη στιγμή που άλλοι άνθρωποι πεινούν και έχουν ανάγκες. Ο Θεός της ΑΓΑΠΗΣ και της ΕΛΠΙΔΑΣ θα έλθει και φέτος και ο ερχομός Του θα είναι ακόμα πρόσκληση και πρόκληση. Αν θέλετε να τον συναντήσετε, μην ψάξετε στα εορταστικά shows των τηλεοπτικών καναλιών ούτε στα γυαλιστερά περιοδικά για νεογιάπηδες. Σας περιμένει στους στενούς δρόμους γύρω απ’ την Ομόνοια, στους καταυλισμούς των προσφύγων, στα στρατόπεδα των αιχμαλώτων, στα ορφανοτροφεία, στις σελίδες του Παπαδιαμάντη, του Κόντογλου, του Ντοστοφιέφκσι, στη Λειτουργία το πρωί των Χριστουγέννων.Η μέρα της χαράς, της ελπίδας και της χαμένης μας ανθρωπιάς, πλησιάζει.«Χριστός γεννάται, δοξάσατε!»

Ανδρέα Χ. Αργυρόπουλου: Ο Θεός της Αγάπης και της Ελπίδας θα έλθει και φέτος...
Δεύτερο σεμινάριο στελεχών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015 το δεύτερο σεμινάριο στελεχών της κατασκήνωσής μας. Ομαδάρχες και ομαδάρχισσες βρέθηκαν στη Στέγη Παιδιού Κοζάνης, αντάλλαξαν ευχές και παρακολούθησαν τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία της κατασκήνωσης. Εισηγητές ήταν ο κ. Νικόλαος Δάρδας, η κ. Γεωργία Οικονομίδου και η κ. Αναστασία Παυλού, αρχηγοί των κατασκηνώσεων. Η όμορφη ημερίδα συνεχίστηκε με συζήτηση για την καλή οργάνωση της κατασκήνωσης. 
Τέλος, ανανεώθηκε το καλοκαιρινό ραντεβού στο αγαπημένο μας "Φτελιό".

Κοπή βασιλόπιτας κατασκηνωτών


Την Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2015, στη Στέγη Παιδιού Κοζάνης κόψαμε τη βασιλόπιτα της κατασκήνωσης. Κατασκηνωτές όλων των ηλικιών γέμισαν την αίθουσα  της Στέγης και παρακολούθησαν τη χριστουγεννιάτικη γιορτή. Τις εντυπώσεις όλων κέρδισε η Παιδική Χορωδία της Στέγης Παιδιού στην πρώτη της επίσημη εμφάνιση, υπό τις οδηγίες της μαέστρου, κας Σοφίας Ρούσα. Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας και ανανεώθηκε το καλοκαιρινό μας ραντεβού.
Κοπή βασιλόπιτας στελεχών
και πρώτο σεμινάριο στελεχών κατασκήνωσης

Την Κυριακή, 4 Ιανουαρίου 2014, στην αίθουσα δεξιώσεων του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλόπιτας των στελεχών της κατασκήνωσής μας. Η αίθουσα γέμισε νεανικά χαμόγελα, ομαδάρχες και ομαδάρχισσες και από τις τρεις κατασκηνωτικές περιόδους, αλλά και χαμογελαστές κυρίες, στελέχη της κατασκήνωσης των κυριών. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. των κατασκηνώσεων, Πατήρ Μιχαήλ Κρανιώτης, έκοψε τη βασιλόπιτα και ευχήθηκε σε όλους υγεία, πρόοδο, ευημερία και καλή κατασκήνωση. Ακολούθησε το πρώτο σεμινάριο στελεχών με εισηγητές τους : κ. Νικόλαο Δάρδα, Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. και αρχηγό της περιόδου των αγοριών και την κα Τάσα Παυλού, Γραμματέα του Δ.Σ. και αρχηγό της περιόδου των κοριτσιών. Ακολούθησε συζήτηση και δόθηκε ραντεβού για το δεύτερο σεμινάριο στελεχών, αμέσως μετά το Πάσχα.
Γιορτή Αγίου Στυλιανού
Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014 η αίθουσα της Στέγης Παιδιού Κοζάνης "ο Άγιος Στυλιανός", γέμισε παιδιά καθώς παραβρέθηκαν στη γιορτή που οργανώθηκε για τον εορτασμό του Αγίου Στυλιανού, Προστάτη της Στέγης και των παιδιών. Στα παιδιά μίλησε η Αντιπρόεδρος της Στέγης Παιδιού, κα Χριστίνα Ματιάκη,  ενώ οι αρχηγοί και τα στελέχη των κατασκηνώσεων έπαιξαν πολλά παιχνίδια με τα παιδιά και τραγούδησαν πολλά από τα τραγούδια της κατασκήνωσης.